De Vietnamese loempiakraam op de Visbrug

Ton Kraayeveld (1955) was in 2017 en 2018 de eerste stadskunstenaar van Dordrecht. In die twee jaar heeft hij de stad en haar inwoners op een verrassende wijze geobserveerd en vastgelegd op papier. Hij maakte onder andere een serie aquarellen van toevallige voorbijgangers. Alledaagse handelingen zoals het gebruik van een mobieltje, het maken van selfies of het uitlaten van de hond geven een herkenbaar tijdsbeeld weer.

Kraayeveld werkt al jaren aan schilderijen en tekeningen van sterk vereenvoudigde voorstellingen met heldere kleuren en duidelijke contouren. Hij heeft een klinische stijl van compositie, waarbij overbodige details in de voorstelling worden weggelaten. Afstandelijk en vereenvoudigd zijn objecten en personen in beeld geplaatst. De kijker kan zo zijn eigen gedachten op het werk projecteren.

Van 7 december 2018 tot 5 mei 2019 werd een tentoonstelling onder de titel ‘Stadswerken’ van de gemaakte werken in het Dordrechts Museum georganiseerd. De tekeningen zijn na afloop in de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht opgenomen.

 

De mens

Als stadskunstenaar kreeg Ton Kraayeveld de opdracht het thema ‘de mens en de stad’ een eigen invulling te geven. Hij maakte een serie registraties van mensen die de stad in al haar facetten gebruiken. Niet zozeer in de vorm van individueel herkenbare portretten, maar wel in voor ieder herkenbare poses of situaties.

Kraayeveld legde het moment eerst met de camera vast om het beeld later uit te werken in aquarel. Situaties zoals wachten op de bus, glas deponeren in een container of betalen bij een parkeerautomaat zijn geen stadbewoner vreemd. Zo stelt Kraayeveld de gewone mens steeds centraal in een slechts summier aangeduide stedelijke omgeving. Toch valt een typische Dordtse toets niet te ontkennen.

 

De stad

Het beeld van de stad dat Kraayeveld oproept met zijn tekeningen heeft vaak het karakter van een stadsstilleven. Hoewel de opstelling van de objecten toevallig is, ontstaat een bepaalde ordening die doet denken aan composities in klassieke stillevens.

De serie werken op papier met de titel ‘City Twins’ zoomt in op de merkwaardige gewoonte om decoratieve objecten altijd in twee exemplaren of in een symmetrische opstelling te etaleren. Dit fenomeen is zichtbaar in tuinen, op balkons en in vensters, maar ook op publieke plekken in de stad. Kraayeveld geeft zijn beeldende ideeën met een zekere dubbelzinnigheid weer en raakt daarmee opvallend aan de huidige tijdsgeest.

 

Een toegift

Meer musea in Dordrecht ontdekken?

Voor actuele tentoonstellingen & praktische informatie